Naklady zdravotnickeho systemu na nemoci zpusobene kourenim - Dolejší, Gabriela (2008)
Práce se zabývá nákladovou stranou zdravotnického systému nemocí přiřaditelných kouření. Předmětem zájmu práce je analýza metodiky ?cost of illness?(COI), jež vyjadřuje ekonomické náklady nemoci či diagnostických skupin nemocí spojených s kouřením a odhaduje maximální částku, která by mohla být potencionálně ušetřena, pokud by byla prevalence kuřáctví ve společnosti nulová. Dokladem nákladovosti nemocí způsobených kouřením jsou příklady zahraničních studií zabývajících se metodikou COI. Empirická část práce přináší komparaci metodik a výsledků zahraničních studií se zjištěními výsledky nákladů nemocničního léčení chorob způsobených užíváním tabáku v ČR. Cílem práce je srovnat výsledky zahraničních studií se studií nákladovosti nemocí způsobených kouřením v České republice.