Vývoj volebního systému v ČR a nejnovější debata o jeho změnách - Piskoř, Jan (2008)
Stávající volební systém České republiky není optimální a je velmi složité najít vhodný systém, který by byl zároveň i prosaditelný. Po sametové revoluci a transformaci se jen těžko dařilo sestavovat akceschopné vlády. Vítězná strana buď vůbec nebyla schopna sestavit většinovou vládu, či vládla s nestabilní většinou s pomocí jednoho či dvou poslanců opoziční strany. Mohla by případná změna volebního systému vést k řešení problematických povolebních situací? Práce zohledňuje historický kontext i současnou politickou debatu o možných změnách volebního systému.