Způsoby ověření kvality aplikací a systémů (metodika, nástroje) - Borůvka, Zdeněk (2009)
Nedílnou součástí systematicky řízených projektů vývoje a údržby software je důraz na kvalitu při všech projektových činnostech. Protože kvalita výsledného produktu (nová aplikace, novější verze aplikace nebo například nasazení balíkového řešení typu SAP) zásadně ovlivňuje úspěch projektu a tím i dlouhodobý vztah mezi zadavatelem a dodavatelem (dodavateli), soustředí se tato diplomová práce na způsoby, kterými lze proaktivně chybám předcházet (v průběhu celého životního cyklu projektu) a na techniky, jak výslednou kvalitu produktů efektivně kontrolovat prostřednictvím systematického přístupu, kvalitních nástrojů i vhodných metrik. Tato práce postupně ukazuje typické oblasti projektů, ve kterých je třeba dbát zvýšený důraz na kvalitu práce členů týmů, nabízí pohled na testování v projektových souvislostech, poskytuje čtenáři praktická doporučení na poli metodiky testování, testovacích nástrojů i nejčastěji testovaných technologií a vysvětluje trendy a rizika v oblasti testování. Cílem této práce není jen poskytnout co nejširší přehled možností, které často používané testovací přístupy či nástroje přináší, ale současně nabídnout i praktický návod, jak disciplínu testování uvést do praxe. Autor při psaní práce porovnal své profesní zkušenosti v oblasti řízení kvality software s informacemi uvedenými v uvedených zdrojích. Na základě tohoto porovnání vyvodil závěry v práci uvedené.