Implementace agilních metodik ve světě rigidního Project Managementu. - Stokláska, Ondřej (2009)
Tato práce si klade za cíl seznámit čtenáře s moderními metodikami a technikami agilního projektového managementu. Čtenářovi bude poskynut krátký exkurz do historie vývoje řízení projektů, kde bude pečlivě demonstrován vývoj tohoto neustále se dynamicky rozvíjejícího odvětví. V další části této kvalifikační práce se pak zaměříme na agilní techniky. Pro nastínění rozdílů mezi agilními a klasickými metodikami jsou zvoleni za zástupce klasických metodik PMBOK a PRINCE2. Mezi agilními metodikami se pak bude naší nejvetší pozornosti těšit extremní projektový management. Toto srovnání bude sloužit jako jakýsi most mezi oběma světy, respektive mezi oběma náhledy na projektové řízení. Pro přiblížení a dokreslení extreme project managementu se dotkneme i principů extrémního programování, jakkoli tato práce není čistě zaměřena na tuto programovací techniku, ale je s ní nedílně spojena. Z výše uvedeného vyplývá, že se tato práce bude soustředit především na vývoj software, nebo-li informačních systémů. Cílem této práce by pak měl být jakýsi návod či příručka pro uživatele - manažera - jež zvažuje, či je okolnostmi tlačen ke změně řízení směrem k využití agilních technik a jejich implementaci v prostředí rigidního řízení. Čtenář pak bude moci sáhnout ke komprimované formě, která bude vyústěním a shrnutím předešlých kapitol. A jako takový by měl být rovněž kompasem pro orientaci na poli agilního projektového řízení.