Analýza faktorů ovlivňujících produktivitu práce - Hájková, Marcela (2009)
Diplomová práce se zabývá ukazatelem produktivity práce na pracovníka v jednotlivých odvětvích národního hospodářství a analyzuje dva faktory, které takto definovanou produktivitu ovlivňují -- formu vlastnictví a úroveň nejvyššího ukončeného formálního vzdělání pracovníků. V první části jsou srovnány produktivity práce na pracovníka a produktivity práce na hodinu jak za celou ČR, tak za odvětví. Další část je věnována vlivu ukazatele podíl HPH vyrobeného veřejnými institucionálními jednotkami na celkovém HPH na produktivitu práce z hlediska úrovně i z hlediska růstu. V poslední části je kvantifikována úroveň vzdělání pracovníků v odvětvích pomocí několika metodik, následně je diskutován vliv vzdělání na produktivitu práce.