Energetická závislost EU se zaměřením na Rusko - Braunová, Marie (2009)
Evropská unie je stále více závislá na dovozu energie. Jedná se především o ropu a zemní plyn, jejichž těžba v Evropě klesá. Rusko představuje hlavního energetického partnera Evropské unie, který dováží většinu ropy a zemního plynu do evropských zemí. Především míra závislosti na ruském plynu ve střední a východní Evropě vzbuzuje obavy. Diverzifikace dodávek energie představuje pro tento region jednu z priorit. Je třeba snížit závislost na ruském plynu, ale zároveň upevňovat partnerství s Ruskem usilujícím o vedoucí postavení na globálním energetickém trhu, kde prudce roste poptávka po fosilních palivech. Cesta ke snížení jednostranné energetické závislosti Evropské unie na Rusku může, vedle hledání alternativních dodavatelů ropy a zemního plynu, vést skrze rozvoj alternativních zdrojů energie a energetických úspor, či renesanci jaderné energetiky.