Rusko v období prezidenství V.V.Putina - Stezková, Radka (2009)
Tato práce analyzuje vývoj Ruské federace v době prezidentství V. Putina v letech 2000 až 2008. Klade důraz především na vnitropolitický vývoj. Východiskem pro tuto analýzu je zhodnocení Jelcinovy éry. Následná komparace obou období pak vyzdvihuje oblasti kontinuity či naopak změn, kterými lze Putinovo Rusko charakterizovat. Z vnitropolitického hlediska práce zahrnuje klíčové momenty konsolidace politické moci, ekonomické stabilizace, věnuje se i stavu ruské společnosti a úrovni ruské demokratizace. V zahraničně-politické rovině se pak zabývá vztahem Putinova Ruska k velmocem - USA, EU, Číně, rovněž také k postsovětskému prostoru. V neposlední řadě by práce měla přinést odpovědi na důležité otázky o ruské identitě a úspěšnosti či neúspěšnosti Putinových reforem.