Hospodářská a měnová unie EU - Vašíček, Petr (2009)
Tato bakalářská práce se zabývá Hospodářskou a měnovou unií EU. Ke skutečné realizaci HMU došlo až po návrhu vyplývajícího z Delorsovy zprávy. Byla vytvořena ve třech etapách v průběhu 90. let a v každé z nich mělo být dosaženo určitých cílů. Jeden z nejdůležitějších úkolů byla nutnost splnění nominálních konvergenčních kriterií, která umožňovala vstup do eurozóny. Tyto podmínky byly nutné k bezproblémovému fungování měnové unie. Toto téma je v dnešní době o to aktuálnější, že ČR k 1.5.2004 vstoupila do EU a vstoupila tak i do 3. fáze HMU s tím, že společná měna euro bude zavedena až v pozdější době.