Využití RELAX NG pro podporu uživatele při editování XML dokumentu - Schmied, Martin; Kosek, Jiří, 1975-; Nič, Miloslav; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2009)
Tato práce se zabývá možnostmi využití RELAX NG schémat při editaci XML dokumentů. Konečným cílem práce je prototypová implementace podpůrného systému pro editaci XML dokumentů s RELAX NG schématy v prostředí Eclipse IDE. Takový systém se skládá ze dvou hlavních částí -- integrace validátoru a systému pro tvorbu automatických doplnění, jehož návrh představuje hlavní přínos této práce. V současné době je totiž podpora RELAX NG výsadou zejména komerčních editorů s uzavřeným kódem. První kapitola je stručným úvodem do problematiky XML s důrazem na XML schémata. Je provedeno srovnání tří dnes zřejmě nejpoužívanějších schémových jazyků -- DTD, W3C XML Schema a RELAX NG. Dále jsou diskutovány možnosti využití schémat při přímé editaci XML dokumentů. Nakonec je uveden přehled základních vzorů RELAX NG sloužící jako referenční příručka pro orientaci v příkladech uvedených v této práci. Druhá kapitola se zabývá implementací systému tvorby automatických doplnění. Rozebírá volbu vhodných programových reprezentací XML dokumentů a RELAX NG schémat a uvádí základní principy odvozování vzorů pro jednotlivé elementy. Hlavním výstupem kapitoly je návrh algoritmu pro odvozování možných doplnění pro jednotlivé uzly XML dokumentu na základě RELAX NG schématu dokumentu. Třetí kapitola popisuje integraci systému tvorby automatických doplnění spolu s validátorem RELAX NG v prostředí Eclipse IDE. Začíná popisem platformy Eclipse a dvou základních aspektů důležitých pro tvorbu zásuvných modulů -- modulárního systému OSGi Service Platform a mechanismu bodů rozšíření. Dále je popsána vlastní implementace zásuvných modulů systému podpory RELAX NG a jejich integrace s existující infrastrukturou pro editaci XML.
Vedoucí práce: Jiří Kosek
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2009
Rok obhajoby 2009
Keywords: informatika [obor bakal. práce]; XML (značkovací jazyk); bakalářské práce; XML (document markup language); bachelor's theses