Ekonomický vývoj Zimbabwe od roku 1980 do současnosti - Lisá, Andrea (2009)
Práce se zabývá ekonomickým vývojem Zimbabwe od vyhlášení její nezávislosti v roce 1980 až do současnosti. Je rozdělena do jednotlivých dekád, ve kterých se vyjadřuje k ekonomickým i mimoekonomickým faktorům, jež Zimbabwe ovlivnily. Současně vysvětluje dopad těchto faktorů na ekonomiku i životní úroveň v Zimbabwe. Nezávislá Zimbabwe měla na počátku své existence dobré předpoklady pro budoucí vývoj. V průběhu let přijala zimbabwská vláda různá opatření a rozhodnutí, která určila následující vývoj v této zemi. Současně na tento vývoj působily další faktory. Podstatný byl problém sociálního dualismu ve společnosti, který nebyl vyřešen až do roku 2000. S cílem odstranit dualismus byla započata v roce 2000 pozemková reforma mající však katastrofální dopad na Zimbabwe. Další významný faktor, který se v práci rozebírá, je například Program strukturální ekonomické adaptace z 90. let. Práce se také zaměřuje na makroekonomické ukazatele, které se v průběhu let zhoršovaly a vysvětluje, co jejich propad zapříčinilo. Celá práce ukazuje důvody, které způsobily, že se země s kdysi tak dobrým postavením v rámci států subsaharské Afriky mohla propadnout do bídné situace, ve které se nachází dnes.