Důchodová reforma v ČR - Wachal, Ondřej (2008)
Práce se zabývá analýzou současného důchodového systému v České republice. Analyzuje jeho hlavní problémy a zkoumá, zda je na základě zejména demografického vývoje tento systém dále udržitelný. Práce dále představuje alternativní způsoby financování důchodových systémů a hodnotí jejich použitelnost v podmínkách České republiky. Následuje analýza a hodnocení konkrétní reformy důchodového systému navržené současnou vládou ČR. V práci jsou rovněž nastíněny některé scénáře, které by mohly nastat v případě nepřijetí navrhované reformy. Cílem bakalářské práce je tak odpovědět na otázku, zda je reforma současného důchodového systému nezbytná a dále pak představit alternativní způsoby řešení reformy důchodového systému. Závěr práce spočívá ve zhodnocení těchto alternativních způsobů a ve vyslovení doporučení, který z nich by byl pro podmínky České republiky nejvhodnější.