Přínosy a rizika společné evropské měny a následná analýza současného stavu Evropské měnové unie - Vondruška, Tomáš (2008)
Tématem mé bakalářské práce jsou přínosy a rizika společné evropské měny a následná analýza současného stavu Evropské měnové unie. V první části se zabývám možnými přínosy a riziky, která plynou ze zavedení společné měny. V následující části se snažím analyzovat, zda Evropská unie jako celek plní předpoklady pro optimální měnovou oblast, tedy zda přínosy ze zavedení společné měny převyšují její náklady a možná rizika. Na konci této části hodnotím dosavadní ekonomický vývoj eurozóny s některými západoevropskými zeměmi, které euro nepřijaly, a to z pohledu dvou základních ekonomických agregátů - vývoje inflace a HDP. Cílem této práce je tedy přiblížit jak možné přínosy, tak i náklady, které ze společné měny plynou a naznačit, zda Evropská měnová unie splňuje parametry optimální měnové oblasti.