Ochrana hospodárskej súťaže - aplikácia ekonomických teórií do praxe - Poprac, Aleš; Chytilová, Helena; Potužák, Pavel; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2009)
Táto bakalárska práca si kladie za cieľ priblížiť detailnejší priebeh ochrany hospodárskej súťaže v Európskej Únii a USA. Po analýze historického vývoja od vzniku tejto politiky až po súčasnosť bude nasledovať bližšia analýza, týkajúca sa kľúčových rozdielov americkej a európskej politiky ochrany hospodárskej súťaže, založená na teoretickej analýze vychádzajúcej z vývoja ekonomických škôl ako liberálneho tak intervencionistického smeru. Tieto teoretické závery budú aplikované v analytickej časti na jednotlivé kontroverzné prípady, riešené v histórii protimonopolného zákonodarstva. Na týchto prípadoch sa pokúsi autor poukázať, v nadväznosti na vyššie uvedenú teóriu ekonomických škôl, na potenciálne medzery vo formulácii pravidiel politiky hospodárskej súťaže. Posledná časť práce sa zameria na vývoj protimonopolného zákonodarstva na Slovensku, opäť s uvedením kontroverzne riešeného prípadu.
Vedoucí práce: Helena Chytilová
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2009
Rok obhajoby 2009
Keywords: ekonomie [obor bakal. práce]; konkurence; bakalářské práce; competition; bachelor's theses