Prístup Austrálie a Nového Zélandu k regionalizmu - Fedorčáková, Jana; Hnát, Pavel, 1981-; Krč, Jakub; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2009)
Bakalářská práce je strukturovaná do dvou hlavních částí. Nejprve je analyzován vzájemný vztah Austrálie a Nového Zélandu, který prošel různými vývojovými fázemi a prohluboval se. V současné době představuje integrační seskupení Dohoda o bližších ekonomických vztazích Austrálie a Nového Zélandu jeden z mála příkladů hlubokého regionalismu ve světové ekonomice. Tato kapitola je členěna na podkapitoly, při čem v první z nich bude charakterizována struktura vzájemného obchodu a druhá podkapitola se týká smluvního zajištění tohoto obchodu. Závěr kapitoly je věnován perspektivám vývoje vzájemné integrace. V druhé části práce jsou zkoumány a porovnávány regionální integrace Austrálie a Nového Zélandu s jinými státy a regiony. V této kapitole jsem se nejprve zaměřila na vnější vztahy obou zemí a později na to, jak se v těchto vztazích projevují integrační tendence v různých formách, jako je bilateralismus, subregionalismus a transregionalismus, kde významní roli v posledních dvou zmíněných procesech sehrává regionální fórum APEC.
Vedoucí práce: Pavel Hnát
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2009
Rok obhajoby 2009
Keywords: mezinárodní obchod [obor bakal. práce]; mezinárodní obchod; bakalářské práce; international trade; bachelor's theses