Ocenění pojišťovny - Kapinosová, Martina (2009)
Diplomová práce se zabývá určením vnitřní hodnoty pojišťovny. Teoretická část diplomové práce se věnuje charakteristice oboru pojišťovnictví a jeho specifikům, která hrají významnou roli v hospodaření pojišťovny a její ekonomické a finanční analýze, která musí předcházet samotnému ocenění. Dále jsou v této části popsány jednotlivé poměrové ukazatele používané ve finanční analýze pojišťovny, jejich možné interpretace a metody používané k ocenění. V praktické části je provedeno ocenění konkrétní pojišťovny pomocí dvou vybraných metod - výnosové a cenového obligačního modelu a jejich porovnání.