Hospodářský vývoj zemí SVE po jejich vstupu do EU - Pluhařová, Helena (2009)
Rozšíření Evropské unie v letech 2004 a 2007 znamenala důležitý mezník v historii. EU se rozrostla o deset zemí bývalého východního bloku, které jsou ekonomicky méně vyspělé než původní země EU 15. Předkládaná práce se zabývá hospodářským vývojem zemí EU 10 v období 2004 -- 2008. Vývoj je přiblížen prostřednictvím analýzy základních makroekonomických ukazatelů (růst HDP, míra inflace a nezaměstnanosti, bilance veřejných rozpočtů, vnitřní dluh, saldo BÚ platební bilance a zahraniční zadluženost). Hlavní část práce je členěna z teritoriálního hlediska. V závěru práce je uvedena komparace hospodářského vývoje jednotlivých zemí EU 10.