Výběr uměleckých pracovníků v divadelní a muzikálové sféře - Sovová, Andrea (2009)
Diplomová práce se zabývá výběrem herců pro divadlo a muzikál. Teoretická část popisuje vývoj společenské funkce divadla, vztah jeviště a hlediště a vývoj herecké profese vč. jejího postavení ve společnosti. Aplikační část se věnuje statistikám oboru, legislativě a vzdělávání a výběru herců. Kromě samotného popisu používaných pravidel a postupů při získávání a výběru pracovníků jsou v práci zmíněny také hlavní aspekty personální práce (pracovní smlouvy, motivace, adaptace, vedení, kontrola a hodnocení zaměstnanců, kolektivní pracovní vztahy atd.). Zdroje diplomové práce sestávají zejména z rozhovorů s uměleckým šéfem, s psycholožkou, z průzkumu Herecké asociace a z rozhovorů (a článků) v médiích. Práce je primárně zaměřena na Českou republiku, je však doplněna i o zahraniční specifika (zejména o poznatky ze studie Eurofia, evropské sekce Mezinárodní herecké federace).