Wide Area Application Services - Šlambor, Jan (2009)
Práce hodnotí přínosy implementace Cisco Wide Area Application Services (WAAS) v prostředí organizace. Jedná se o relativně novou technologii, která se snaží odpovědět na otázku, jak si zachovat kontrolu nad neustále se zvyšujícím objemem přenášených dat. Tento neustálý nárůst je způsoben především používáním nových aplikací a obchodních procesů. WAAS by tak měl transparentním způsobem zlepšovat propustnost, rychlost a snadnost používání všech aplikací v organizaci. Otázkou bude, zdali tato technologie dokáže snížit náklady, zlepšit produktivitu práce, zjednodušit ochranu dat, či do jaké míry je kompatibilní s firemní infrastrukturou. Zda bude opravdu konsolidace a sdružování aplikační infrastruktury pro vzdálené pobočky zpět do datových center nejlepším současným řešením, které usnadní přístup vzdáleným uživatelům způsobem, na něž jsou zvyklí z prostředí Local Area Network (LAN). Dalšími body této práce bude shrnout poznatky o samotném principu Cisco WAAS. Jak tato technologie funguje. Čeho k optimalizaci využívá a jaké má v současné době uplatnění v organizaci. Její negativa a pozitiva vůči největším dodavatelům podobných WAN optimalizačních řešení. Jako další použiji případovou studii, za pomoci jejíchž výsledků zjistím, ve kterých oblastech WAAS technologie pomáhá optimalizovat, a které aplikace jsou vhodné pro optimalizační technologii a jakou politiku vůči těmto aplikacím bude nutné uplatnit. Vyvstává tak mnoho otázek, které by měly být zodpovězeny. Výstupem této práce tedy bude, zda je tato technologie doopravdy tím, co organizace potřebují a zda je tato technologie použitelná pro všechny aplikace či jen pro určitý druh aplikací či aplikačních protokolů.