Daň z nemovitostí ve vybraných obcích - Čepičková, Marie (2009)
Tato práce se zabývá dopady novely zákona o dani z nemovitostí, a to s důrazem na změny v příjmech osmi měst bývalého táborského okresu, které jsou spojené se zavedením místního koeficientu. V první části je pomocí odborné literatury a zákonů stručně zpracované zadané téma práce a jsou zde uvedené změny, které v souvislosti s novelou nastaly. Druhá část práce obsahuje analýzu daňových a celkových příjmů, a to převážně jejich vztah k výnosům daně z nemovitostí. Údaje získané z databáze ARIS jsou zde porovnané s informacemi z vyhlášek měst a dotazníků, které zástupci měst vyplnili. V poslední části práce jsou podrobně analyzované výnosy daně z nemovitostí měst Soběslav a Sezimovo Ústí a naznačené možné dopady zavedení místního koeficientu. Ukázalo se, že všechna města nově využila některé z možností pro zvýšení výnosu daně z nemovitostí. V Soběslavi, Veselí nad Lužnicí a Mladé Vožici došlo ke změně základních korekčních koeficientů podle počtu obyvatel. Města Tábor, Soběslav, Sezimovo Ústí, Bechyně a Chýnov využila možnosti zavést místní koeficient ve výši dva, přičemž všechna města počítají v budoucnosti s přehodnocením situace.