Interconnection between BPM and BI products - Zikmund, Martin (2009)
Potřeba propojení jednotlivých IT systémů používaných v rámci podniku je v dnešní době klíčová. Většina podniků používá v běžném každodenním provozu velké množství různých aplikací, což vede k potřebě sdílení dat napříč jednotlivými aplikacemi, aby všichni zaměstnanci byli schopni dělat kvalitní rozhodnutí na základě správných informací. V mé diplomové práci se zabývám propojením dvou systému -- Business Process Management (BPM) a Business Intelligence (BI). Oba dva systémy spadají do kategorie IT systémů s velkým vlivem na každodenní běh podniku a tvorbu správných rozhodnutí všech úrovní od operativní po strategickou. Práce obsahuje jak teoretickou, tak praktickou část celého řešení propojení mezi BI a BPM systémy. První část obsahuje představení a popis základních konceptů a technologií použitích v procesu integrace BI a BPM. Na začátku je krátký úvod do BPM, BI a SOA. V další části je analýza třech možných způsobů propojení BI a BPM systémů. Poslední část teoretické sekce obsahuje představení dvou produktů - IBM FileNet P8 jako zástupce BPM systému a IBM Cognos 8 BI jako zástupce BI systému. V druhé části je prezentován praktický příklad reálného propojení mezi BI a BPM systémy. Na začátku této sekce je popis jednoduchého scénáře -- obchodního případu. Poté jsou detailně rozebrány a popsány dva různé druhy integrace BI a BPM. Analýza benefitů, přínosů a dalších možností je v závěru práce.