Analýza efektivnosti poskytování subvencí v rámci Společné zemědělské politiky EU. Případová studie farma ve Středočeském kraji - Pěnkavová, Marika (2009)
Tématem této bakalářské práce je analýza prospěšnosti Společné zemědělské politiky Evropské unie. Jejím hlavním cílem pak je ekonomické zhodnocení dopadu regulačních opatření, která byla v rámci SZP uskutečněna, a to od jejího vzniku až po současnost. První část, část teoretická, je zaměřena na analýzu efektivnosti poskytování subvencí v zemědělském sektoru. V rámci tohoto rozboru jsou posuzována zejména jednotlivá opatření Evropské unie, jež byla a jsou směřována zemědělcům v závislosti na reformních změnách vyvolávaných v průběhu celé dosavadní existence SZP EU. Druhá část bakalářské práce je částí praktickou a popisuje situaci soukromého zemědělce provozujícího farmu v České republice. Záměrem této případové studie je pomocí konkrétních údajů o čerpaných dotacích shrnout veškeré klady a zápory, jaké podnikání v zemědělském sektoru v současné době v kontextu Společné zemědělské politiky přináší.