Dopady finanční krize v USA na českou ekonomiku - Topičová, Markéta (2009)
Současná globální finanční krize vznikla ve Spojených státech amerických souhrou několika skutečností, od bubliny na trhu informačních technologií z počátku 21. století, přes často kritizovaná opatření FEDu, nerozvážné poskytování úvěrů nebonitním a rizikovým klientům, sekuritizaci těchto úvěrových prostředků, až po následnou bublinu na trhu nemovitostí a její prasknutí. Hypoteční krize, která postupně přerostla ve světovou finanční krizi, se vzhledem k postupující globalizaci a zvyšující se interdependenci mezi státy přenesla téměř do všech ekonomik světa. Česká republika byla zasažena především nepřímými kanály ze zemí Eurozóny, zejména Německa, jakožto největšího obchodního partnera naší země. Negativní dopady pociťují nejen exportéři, kterým klesají zakázky, jsou nuceni snižovat výdaje a propouští zaměstnance. Banky zpřísnily úvěrové podmínky jak domácnostem, tak podnikům. Česká ekonomika je s velkou pravděpodobností již od října 2008 v recesi a pro rok 2009 se očekává dle odhadů například České národní banky, Mezinárodního měnového fondu i Evropské komise ještě hlubší pokles HDP, než se zpočátku mohlo zdát. Vláda připravila protikrizový plán a opatření, která ale stále ještě nemají definitivní podobu z důvodu nestability a změn na české politické scéně.