Evropská měnová integrace a Česká republika - Rosenberg, Jan (2009)
Česká republika se vstupem do EU zavázala, že po splnění určitých podmínek vyplývajících z práva EU přistoupí k eurozóně a přijme společnou evropskou měnu euro. Hlavním cílem bakalářské práce je analýza integrační pozice a celkové připravenosti ČR na zavedení společné měny euro a vstupu do eurozóny. V úvodu je stručně popsána historie evropské měnové integrace tak, jak se vyvíjela od svého počátku až po vytvoření Hospodářské a měnové unie. Stěžejní část práce je potom věnována vyhodnocení plnění maastrichtských konvergenčních kritérií a reálné ekonomické konvergenci ČR k eurozóně. Dále se práce zabývá technickou a institucionální přípravou se zaměřením na Národní koordinační skupinu pro zavedení eura v ČR a její činnost. Zmínka je rovněž o schváleném scénáři jednorázového přechodu k euru. Závěr práce se věnuje analýze přínosů a nákladů vstupu do měnové unie.