Evropská měnová integrace a Česká republika - Rosenberg, Jan; Burgerová, Jiřina; Ježek, Tomáš, 1940-2017; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2009)
Česká republika se vstupem do EU zavázala, že po splnění určitých podmínek vyplývajících z práva EU přistoupí k eurozóně a přijme společnou evropskou měnu euro. Hlavním cílem bakalářské práce je analýza integrační pozice a celkové připravenosti ČR na zavedení společné měny euro a vstupu do eurozóny. V úvodu je stručně popsána historie evropské měnové integrace tak, jak se vyvíjela od svého počátku až po vytvoření Hospodářské a měnové unie. Stěžejní část práce je potom věnována vyhodnocení plnění maastrichtských konvergenčních kritérií a reálné ekonomické konvergenci ČR k eurozóně. Dále se práce zabývá technickou a institucionální přípravou se zaměřením na Národní koordinační skupinu pro zavedení eura v ČR a její činnost. Zmínka je rovněž o schváleném scénáři jednorázového přechodu k euru. Závěr práce se věnuje analýze přínosů a nákladů vstupu do měnové unie.
Vedoucí práce: Jiřina Burgerová
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2009
Rok obhajoby 2009
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; euro; měnová integrace; bakalářské práce; euro; monetary integration; bachelor's theses