Czech POINT Sledováni potřeb občanů nebo zájmová skupina? - Karlík, Pavel; Minárik, Pavol; Poláková, Olga, 1944-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2009)
Tato bakalářská práce je zaměřena na zavádění systému Czech POINT, tedy Českého Podacího Ověřovacího Informačního Národního Terminálu, v provoz. Tato aplikace má představovat výrazné zjednodušení všedních administrativních úkonů při komunikaci s institucemi, jako jsou například Živnostenský nebo Katastrální úřad. Práce vychází z teorie zájmových skupin a hledá odpověď na otázku, zda je aplikace Czech POINT natolik převratným uživatelským zjednodušením, jak je představována, anebo jen výsledkem úspěšného lobbyingu tvůrců systému. Cílem je pomocí sledování a porovnání dosavadního provozu Czech POINTů zjistit efektivitu a určit, zda převažuje zájem o fungování systému na straně uživatelů nebo naopak u jeho dodavatelů. Na základě tohoto zkoumání je poukázáno na neexistenci vlivu zájmových skupin, jejichž působení by mohlo podněcovat tvorbu systému. Spokojení uživatelé Czech POINTu představují spokojené voliče, což je nesporně splněným cílem politických autorit, které systém spravují.
Vedoucí práce: Pavol Minárik
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2009
Rok obhajoby 2009
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; zájmové skupiny; bakalářské práce; interest groups; bachelor's theses