Transregionalismus - směrem ke globálnímu regionalismu - Rábová, Anna (2009)
Práce se zabývá analýzou světového transregionalismu. Obsahuje teoretickou část, která popisuje příčiny vzniku "nového" regionalismu, rozdíly mezi "starým" a "novým" regionalismem a charakterizuje transregionalismus jako jednu z formálních změn "nového" regionalismu. Druhá část analyzuje světový transregionalismus z hlediska počtu účastníků, charakteru účastníků a formy integrace. Poslední část se zabývá transregionalismem ve vnějších vztazích Evropské unie a porovnává ho se světovým.