Postavení Velké Británie v rámci EU - Kotková, Jana (2009)
Práce je rozdělena do tří tématických celků. První část se zabývá historickým vývojem vztahu VB k evropské integraci. V této části je popsán proces britského přístupu k ES, dále jsou zde charakterizovány hlavní problematické oblasti britského členství, jakým je zejména otázka výše britského příspěvku do společného rozpočtu ES. Je zde také popsána současná pozice VB v EU z hlediska vzájemného obchodu se zeměmi EU a názor britské veřejnosti týkající se prospěšnosti britského členství v EU. Druhá kapitola je zaměřena na vývoj britského členství v EMU. Je zde popsán proces získání trvalé výjimky z účasti v třetí fázi EMU a dále pak vyhodnocení tzv. Pěti ekonomických testů, jejichž splněním VB podmiňuje své přistoupení k eurozóně. Třetí kapitola je zhodnocením britského přístupu k evropské integraci.