Potravinová krize v zemích ACP na počátku 21. století - Kopecká, Monika (2009)
Svetom otriasa niekoľkonásobná globálna kríza, či už finančná, energetická alebo potravinová. Práve potravinovej kríze, ktorú môžeme zasadiť do obdobia koniec roka 2006 a začiatok roka 2008, sa venuje predkladaná bakalárska práca. Primárnym cieľom práce je zhodnotiť súčasnú potravinovú krízu a analyzovať jej možné príčiny. Potravinová kríza postihuje najhoršie chudobné a zraniteľné skupiny ľudí po celom svete, preto sa zameriame na dopady krízy na krajiny Afriky, Karibiku a Pacifiku. Keďže tieto krajiny si vyžadujú pozornosť medzinárodného spoločenstva, na záver práce nastienime prístup rozvinutých trhových ekonomík k danej problematike. Skupina krajín ACP nesie status bývalých kolónií európskych krajín, preto sme ako partnera krajín ACP pri riešení potravinovej krízy zvolili Európsku úniu.