Odraz díla Zbigniewa Brzezinského v politice a ekonomice USA - Černý, Ondřej (2009)
Práce shrnuje postoje Zbigniewa Brzezinského ke Spojeným státům americkým na počátku 21. století a jeho kritiku dvou prezidentských období George W. Bushe. V první části popisuje pozici USA v éře globalizace, která pro Brzezinského představuje novou ideologii. Ve druhé části zkoumá hlavní spojence a jejich nepostradatelnost pro USA. Ve třetí části analyzuje nepřátele a hrozby, kterým Spojené státy americké musejí čelit, především terorismus, zbraně hromadného ničení a kyberterorismus.