Bankovní finanční riziko - úvěrové riziko - Ondračka, Michal; Burgerová, Jiřina; Vostrovská, Zdenka, 1956-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2009)
Tato práce analyzuje bankovní úvěrové riziko, tj. riziko ve vztahu mezi bankou, jako poskytovatelem prostředků, a klientem banky, jako příjemcem úvěru, který se stává dlužníkem. Ve vztahu věřitel dlužník existuje řada rizik zmiňovaných v této práci, z nichž nejzávažnějším je úvěrové riziko. Je to nejistota, zda dlužník bude splácet bance úvěr a úrok ve smlouvou stanovených částkách a termínech. Banky se proti riziku z poskytování úvěrů brání a využívají k tomuto účelu řadu nástrojů a preventivních opatření: sledování bonity klienta, úvěrový proces, zajištění úvěrů, řízení úvěrového rizika, kapitálovou přiměřenost, registry, rating a další. Bankovní riziko může vést k finančním ztrátám banky, ale také může zapříčinit bankovní krizi s odezvou v celé ekonomice. JEL klasifikace: G210, E580, D810
Vedoucí práce: Jiřina Burgerová
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2009
Rok obhajoby 2009
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses