Srovnání přístupu dotací bankovnímu sektoru v USA a Evropě za probíhající hospodářské recese - Šplíchal, Jan (2009)
Bakalářská práce se zaměřuje na srovnání vládních podpor USA a Evropy na konci roku 2008, tedy v nejhorším období finanční krize. Podrobněji se pak zaměřuje na sledování záchranných balíků v USA a Evropě, které měly přinést klid na rozbouřené finanční trhy. Z těchto vládních zásahů vybírá ty nejdůležitější body, popisuje a vystihuje jejich dopad na kapitálové trhy a následně srovnává mezi sebou jak věcně, tak z hlediska jejich přínosu a kvality. Dále zkoumá příčiny finanční krize a sleduje její vývoj od samotného prapůvodu v roce 2001, přes období velice nízkých úrokových sazeb FEDu až k postupnému přechodu k hypoteční krizi. Dalším bodem je popis průběhu právě hypoteční krize, která zasáhla mezibankovní trhy jako první s přechodem k finanční krizi, která je příčinou současného hospodářského útlumu a poklesu HDP prakticky ve všech rozvinutých ekonomikách.