OCHRANNÝ SVAZ AUTORSKÝ PRO PRÁVA K DÍLŮM HUDEBNÍM, O.S. s podtitulem POCTIVÝ STRÁŽCE VLASTNICKÝCH PRÁV NEBO JEN LEGITIMNÍ MONOPOL NA VYBÍRÁNÍ PENĚZ? - Beránková, Hana; Munzi, Tomáš, 1980-; Doležalová, Antonie, 1966-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2009)
Práce pojednává o roli OSA na poli autorskoprávní ochrany. Zkoumá teoretická východiska pojmu intelektuálního vlastnictví a konfrontuje je s praxí a s Autorským zákonem. Aplikací názorů Law and Economics a odpůrců takového pojetí autorských práv se snaží o zhodnocení působení OSA z hlediska efektivnosti, spravedlnosti a průhlednosti. Rozebráním významu Autorského zákona je poukazováno na jeho důsledky pro autory i uživatele hudby. Mechanismus, na jakém OSA pracuje, pak identifikuje zainteresované skupiny a poodkrývá podobu peněžních toků skrze OSA. Na základě výše zmíněných kritérií práce kvalifikuje dosavadní systém jako nevyhovující, snaží se nastínit podobu možné alternativy a poukazuje na její již vzniknuvší zárodky.
Vedoucí práce: Tomáš Munzi
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2009
Rok obhajoby 2009
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses