Súčasna hospodárska pozícia USA a predikcia vývoja do budúcna - Vlčková, Milada; Janíčko, Martin, 1983-; Mikuláštík, Robert; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2009)
Záměrem této bakalářské práce je zhodnocení současného stavu ekonomiky USA z hlediska některých základních ekonomických ukazatelů a pokus o predikci jejího budoucího vývoje v horizontě několika let. Na základě statistických dat, čerpaných zejména ze zdrojů mezinárodních organizací typu OECD nebo MMF se tato práce snaží stanovit odhad aktuální ekonomické pozice USA v kontextu fáze hospodářského cyklu, ve které se USA nachází v tomto období. Dále pak, pomocí využití predikčních, koincidenčních a opožděných indikátorů, z pohledu vývoje hospodářského cyklu tato práce zkoumá změny a výkyvy ekonomické situace v porovnání s reálným hrubým domácím produktem. Pomocí modelování zejména časových řad, předpoví tendence vývoje ekonomických veličin v budoucnu, při zachování dostatečné ekonomické racionality v jejich interpretaci. V závěru analyzuje, na základě výstupu z predikčního modelu, dobu návratu jednotlivých makroekonomických ukazatelů do dlouhodobé rovnováhy.
Vedoucí práce: Martin Janíčko
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2009
Rok obhajoby 2009
Keywords: ekonomie [obor bakal. práce]; hrubý domácí produkt; predikce; bakalářské práce; gross domestic product; prediction; bachelor's theses