Dětská protiúrazová prevence - ekonomické aspekty - Stehlíková, Radka (2009)
Ve své bakalářské práci se budu věnovat dětské protiúrazové prevenci v České republice. V úvodu objasním některé základní pojmy, které se týkají zdraví a působení vlivů na zdraví a nejčastějšími možnými typy dětských úrazů. Hlavním obsahem mé práce bude vývoj dětské úrazovosti od roku 1996, kdy začaly vznikat programy protiúrazové prevence, které jsou u nás úspěšně realizovány dodnes. Dále se zaměřím na prevenci úrazů, tedy jak stát pracuje v této oblasti (jde především o vládou schválený Národní akční plán prevence dětských úrazů na léta 2007 - 2017), na zkoumání efektivnosti státních zásahů a výdajů na prevenci a jak se zapojují do tohoto problému neziskové organizace. Velká část mé bakalářské práce bude postavena na poznatcích ekonoma Sama Peltzmana, který se zabýval ekonomickými regulacemi, konkrétně pak prozkoumám tzv. "Peltzmanův efekt" v oblasti protiúrazové prevence.