Peníze v rukou státu Potřebujeme centrální banku? - Jandová, Daniela (2009)
Práce se snaží dle inspirace F. A. Hayekovou knihou "Soukromé peníze: Potřebujeme centrální banku?" a knihou Murray N. Rothbarda "Peníze v rukou státu" nastínit, jak by fungoval trh s více měnami. Tito autoři Rakouské školy nastolili poněkud kontroverzní a pro mnohé nepředstavitelné téma neexistence centrálního bankovnictví jako nejvyššího stupně naší bankovní soustavy. S tím také úzce souvisí vnímání příčin hospodářského cyklu, které Hayek vidí v ustavičných zásazích do měnové zásoby. Práce polemizuje nad tématem, nejsou-li to právě centrální banky a systém povolující nekryté vydávání peněz, co způsobuje současné krize. Téma, zda měnová politika centrálních bank opravdu nezpůsobuje pouze rozkolísání ekonomiky, je stále aktuální. Tato bakalářská práce se zabývá otázkami jako: Jak se začal stát vměšovat do oblasti peněz? Měl se opustit zlatý standard? Fungovala by konkurence mezi bankami emitující vlastní měny? a mnoho dalších.