Analýza judikatury z pohledu zneužití či obcházení daňového práva - Růžičková, Tereza (2009)
Každý z nás se snaží minimalizovat svou daňovou povinnost. Obecně můžeme říci, že snižování daňového zatížení nabývá několika podob. V diplomové práci se zabývám konkrétní oblastí "vyhýbání se dani", která je řádně vymezena v první kapitole. Analýzou a následnou syntézou judikatury Nejvyššího správního soudu zhodnocuji stávající stav interpretace a využitelnosti jednotlivých instrumentů, kterými správci daně "napravují" vyhýbavé chování daňových subjektů. Interpretaci českých soudů doplňuji o konkrétní klíčové rozsudky Evropského soudního dvora, které se zabývají vymezením pravidel u jednoho konkrétního instrumentu. Pro inspiraci české interpretace uvádím i jeden z rozsudků Nejvyššího soudu Kanady. Závěrem práce je doporučení české daňové politice o potřebě a především úpravě obecného principu proti vyhýbání se dani v českém daňovém právu.