Analýza judikatury z pohledu zneužití či obcházení daňového práva - Růžičková, Tereza; Kubátová, Květa, 1952-; Schvábová, Andrea; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2009)
Každý z nás se snaží minimalizovat svou daňovou povinnost. Obecně můžeme říci, že snižování daňového zatížení nabývá několika podob. V diplomové práci se zabývám konkrétní oblastí "vyhýbání se dani", která je řádně vymezena v první kapitole. Analýzou a následnou syntézou judikatury Nejvyššího správního soudu zhodnocuji stávající stav interpretace a využitelnosti jednotlivých instrumentů, kterými správci daně "napravují" vyhýbavé chování daňových subjektů. Interpretaci českých soudů doplňuji o konkrétní klíčové rozsudky Evropského soudního dvora, které se zabývají vymezením pravidel u jednoho konkrétního instrumentu. Pro inspiraci české interpretace uvádím i jeden z rozsudků Nejvyššího soudu Kanady. Závěrem práce je doporučení české daňové politice o potřebě a především úpravě obecného principu proti vyhýbání se dani v českém daňovém právu.
Vedoucí práce: Květa Kubátová
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2009
Rok obhajoby 2009
Keywords: zdanění a daňová politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses