Zvláštnosti obchodního jednání a etikety v pevninské Číně a Hong Kongu - Němcová, Kristýna; Gullová, Soňa, 1954-; Laschoberová, Libuše; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2009)
Cílem mé bakalářské práce je popsat odlišnosti čínské kultury, historických a jiných vlivů mající vliv na obchodní jednání a protokol. Zaměřuje se na praktické poznatky o tom, jak se přizpůsobit čínskému prostředí v obchodní a právní oblasti. Porovnává pevninskou část Číny a Hong Kong. Bakalářskou práci jsem rozdělila na dva velké úseky. První část pojednává o kultuře a kulturních atributech současné Číny. Druhá část popisuje obchodní zvyklosti a jednání čínských partnerů. První část v sobě zahrnuje obecné kapitoly týkající se geografických a demografických podmínek, sociálního systému. Popisuje náboženství, jazyk, písmo, historické souvislosti a obecné kulturní atributy, které bezprostředně souvisí s chováním Číňanů v obchodním styku. Tato část tvoří asi jednu třetinu bakalářské práce. Druhá část práce je obsáhlejší a je rozdělena na dvě části: na teoretickou a praktickou část. Teoretická část v sobě zahrnuje faktory ovlivňující vyjednávání, taktiky jednání a jeho jednotlivé fáze, úskalí a nepsaná pravidla obchodu, obchodní protokol a porovnání obchodních zvyklostí pevninské Číny a Hong Kongu. Kapitola porovnávající pevninskou část Číny a Hong Kong je důležitou částí mé práce a specifikuje rozdíly v přístupu podnikatelů, v právním prostředí, v historických souvislostech a obecných rozdílech, které mohou zaznamenat obchodníci vstupující na čínský trh. Specifika Hong Kongu nejsou popsány pouze v této kapitole, ale je jim vymezen prostor i v obecných kapitolách o celé Číně. Praktická část specifikuje zkušenosti evropských firem na čínském trhu a zahrnuje v sobě odpovědi dotazovaných na základě dotazníku. Dotazník obsahuje 10 otázek, každá otázka je postupně rozebírána dle zodpovězených možností.
Vedoucí práce: Soňa Gullová
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2009
Rok obhajoby 2009
Keywords: mezinárodní obchod [obor bakal. práce]; Tvář; bakalářské práce; bachelor's theses