Řešení hluku z dopravy pohledem neoklasické a liberální ekonomie - Zelenka, Václav (2008)
V úvodní část práce budou definovány základní používané pojmy, především hluk a indikátory používané k jeho hodnocení. Bude navazovat stručná charakteristika současné hlukové situace v ČR se zaměřením na překračování hlukových limitů a na vymezení rozsahu území, kde k tomu dochází. Další část práce bude věnována možným řešením hlukové problematiky pohledem neoklasické a liberální ekonomie. U neoklasické ekonomie půjde zejména o ekonomické hodnocení hluku a možnosti využití cost benefit analýzy. U liberální ekonomie bude věnována pozornost občansko právním soudním sporům v ČR a rozhodnutím soudů, které se týkaly hlukové problematiky. Poslední část práce se bude zabývat komparací obou přístupů a jejich výhodami a nevýhodami pro řešení dané problematiky.