Řešení hluku z dopravy pohledem neoklasické a liberální ekonomie - Zelenka, Václav; Vojáček, Ondřej, 1980-; Lipka, David; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2008)
V úvodní část práce budou definovány základní používané pojmy, především hluk a indikátory používané k jeho hodnocení. Bude navazovat stručná charakteristika současné hlukové situace v ČR se zaměřením na překračování hlukových limitů a na vymezení rozsahu území, kde k tomu dochází. Další část práce bude věnována možným řešením hlukové problematiky pohledem neoklasické a liberální ekonomie. U neoklasické ekonomie půjde zejména o ekonomické hodnocení hluku a možnosti využití cost benefit analýzy. U liberální ekonomie bude věnována pozornost občansko právním soudním sporům v ČR a rozhodnutím soudů, které se týkaly hlukové problematiky. Poslední část práce se bude zabývat komparací obou přístupů a jejich výhodami a nevýhodami pro řešení dané problematiky.
Vedoucí práce: Ondřej Vojáček
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2009
Rok obhajoby 2009
Keywords: aplikovaná environmentální ekonomie, politika a management [obor bakal. práce]; neoklasická ekonomie; hluk; bakalářské práce; Neoclassical school of economics; noise; bachelor's theses