Národní státy a globální ekonomické procesy - Čápová, Dagmar (2009)
Práce sleduje úlohu národních států v globálních ekonomických procesech. Nejdříve je definován stát, popsán jeho vznik a vývoj a jeho interakce s trhem a občanským sektorem. Dále je zohledněno mezinárodní hledisko s použitím vědy mezinárodní politické ekonomie. Třetí kapitola se zabývá globalizací, jejím vývojem, oblastmi a důsledky. Stěžejní je kapitola čtvrtá, která analyzuje vliv globálních ekonomických procesů na stát dle základních znaků státu.