Národní státy a globální ekonomické procesy - Čápová, Dagmar; Jiránková, Martina, 1967-; Klvačová, Eva, 1943-2010; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2009)
Práce sleduje úlohu národních států v globálních ekonomických procesech. Nejdříve je definován stát, popsán jeho vznik a vývoj a jeho interakce s trhem a občanským sektorem. Dále je zohledněno mezinárodní hledisko s použitím vědy mezinárodní politické ekonomie. Třetí kapitola se zabývá globalizací, jejím vývojem, oblastmi a důsledky. Stěžejní je kapitola čtvrtá, která analyzuje vliv globálních ekonomických procesů na stát dle základních znaků státu.
Vedoucí práce: Martina Jiránková
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2009
Rok obhajoby 2009
Keywords: mezinárodní obchod [obor dipl. práce]; globalizace; stát; národní stát; diplomové práce; globalization; State, The; national state; master's theses