Poválečná německá inflace a její vývoj vedoucí k hyperinflaci roku 1923 - Šmídová, Barbora; Soběhart, Radek, 1978-; Fabianková, Klára, 1979-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2009)
Ve své bakalářské práci se věnuji poválečné inflaci v Německu a tomu, jak dospěla až k hyperinflaci. V první části své práce analyzuji období do roku 1914. Jak fungovala centrální banka a v jakém stavu se nacházely veřejné finance Německé Říše. V dalších kapitolách se již zaobírám průběhem války a poválečným obdobím Výmarské republiky do roku 1923. Snažím se objasnit, z jakých zdrojů čerpala německá vláda prostředky na financování války, zda a jakou úlohu zde sehrála Říšská banka. Část práce se také zabývá Versailleskou mírovou smlouvou a otázkou, jaký vliv měla výše reparací na prohlubování inflace v Německu. V závěru práce lehce shrnu stabilizaci měny na konci roku 1923.
Vedoucí práce: Radek Soběhart
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2009
Rok obhajoby 2009
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; měnová politika; inflace; bakalářské práce; monetary policy; inflation (finance); bachelor's theses