Sociálna politika v období prvého New Dealu - Žiačiková, Zuzana (2009)
Tématem mé bakalářské práce je program New Deal, především opatření reformující sociální politiku USA v 30.létech minulého století. Nejdříve opíšu ekonomickou a sociální situaci v Spojených státech amerických před rokem 1933 a její příčinu -- Velkou hospodářskou krizi. Následně se podrobněji zaměřím na nástup prezidenta Franklina Delano Roosevelta, jeho volební program v roce 1933 a prvních sto dní jeho vlády. Postupně charakterizuji opatření sociální politiky zakotvené v prvním New Deale z období roků 1933 - 1935, zejména projekty veřejných prací na podporu zaměstnanosti a pracovně právní legislativu. V bakalářské práci si kladu za cíl popsat a zhodnotit efektivnost sociální politiky administrativy F.D. Roosevelta a její dopady na obyvatelstvo USA. Ve své práci se opírám o aktuální odbornou literaturu a vydané prameny.