Československo a Marshallův plán - Matějková, Eva (2009)
Cílem mé bakalářské práce je charakterizovat úlohu Marshallova plánu v hospodářském a politickém vývoji Československa v letech 1945 -- 1947. Chtěla bych se zaměřit na stav československé ekonomiky po 2. světové válce, na podstatu Marshallova plánu a s ním souvisejících politických jednání na základě studia nevydaných (Archiv České národní banky, Archiv Ministerstva zahraničních věcí) a vydaných pramenů a podobné literatury. Dále bych chtěla analyzovat reakce jednotlivých politických stran, seznámit se s diskuzí v denním tisku a případně dalších médiích. Následně bych ráda analyzovala sovětskou politiku v souvislosti s Marshallovým plánem. Pozornost budu rovněž věnovat příčinám a důsledkům odmítnutí Marshallova plánu Československem a tím následný vliv na směr vývoje Československa a východní Evropy v následujících letech.