Československo a Marshallův plán - Matějková, Eva; Stellner, František, 1966-; Krček, Matěj; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2009)
Cílem mé bakalářské práce je charakterizovat úlohu Marshallova plánu v hospodářském a politickém vývoji Československa v letech 1945 -- 1947. Chtěla bych se zaměřit na stav československé ekonomiky po 2. světové válce, na podstatu Marshallova plánu a s ním souvisejících politických jednání na základě studia nevydaných (Archiv České národní banky, Archiv Ministerstva zahraničních věcí) a vydaných pramenů a podobné literatury. Dále bych chtěla analyzovat reakce jednotlivých politických stran, seznámit se s diskuzí v denním tisku a případně dalších médiích. Následně bych ráda analyzovala sovětskou politiku v souvislosti s Marshallovým plánem. Pozornost budu rovněž věnovat příčinám a důsledkům odmítnutí Marshallova plánu Československem a tím následný vliv na směr vývoje Československa a východní Evropy v následujících letech.
Vedoucí práce: František Stellner
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2009
Rok obhajoby 2009
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; Československo; Spojené státy americké; bakalářské práce; Czechoslovakia; United States; bachelor's theses