Vliv USA na mírová jednání v letech 1917 a 1918 a postoj k otázce vzniku samostatného Československa - Doubková, Monika; Stellner, František, 1966-; Kovář, Martin, 1965-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2009)
Ve své bakalářské práci se chci nejprve věnovat mírovým pokusům probíhajícím před vstupem USA do války, fakticky zhodnotit neutralitu USA a prozkoumat jakou roli při těchto pokusech USA hrálo a proč jednání o míru ztroskotala. V souvislosti s mírovými snahami chci analyzovat vliv prezidenta Woodrow Wilsona na zahraniční politiku a následně nastínit politické a ekonomické důvody ke vstupu do první světové války. Dále se chci věnovat diplomatickým jednáním mezi USA a Rakousko-Uherskem. Zodpovím otázku, proč došlo k pokusům o tajná jednání s Rakousko-Uherskem o separátním míru. Také budu analyzovat tzv. 14 bodů prezidenta Wilsona a shrnu jejich význam pro politický a hospodářských vývoj v Evropě. Poté chci zdůvodnit obrat politiky USA na jaře 1918, upuštění od snah uzavřít separátní mír s Rakousko-Uherskem a následné vyjádření podpory pro vznik nástupnických států. Ve své práci se budu opírat o nevydané a vydané prameny (Archiv Ministerstva zahraničních věcí) a nejnovější českou a cizojazyčnou odbornou literaturu.
Vedoucí práce: František Stellner
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2009
Rok obhajoby 2009
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; Rakousko-Uhersko; Československo; bakalářské práce; Austro-Hungarian Monarchy; Czechoslovakia; bachelor's theses