Výběrová zjišťování on-line - Dvornáková, Táňa (2009)
Diplomová práce se zabývá moderními způsoby provádění výběrových šetření. Využití rozvoje výpočetní techniky a rozvoj internetu přispívá k efektivnějšímu zabezpečení výběrových šetření pomocí webových aplikací. Po stručném naznačení historie výzkumů veřejného mínění je uveden přehled hlavních českých a zahraničních výzkumných organizací zabývajících se stanovováním pravidel výzkumů. Práce pokračuje popisem klasických metod sběru dat na nějž navazuje popis moderních způsobů sběru dat. Hlavní pozornost je věnována metodě on-line výběrového šetření. Je uveden popis metody, možnosti realizace, klady a zápory a využití on-line dotazníkového šetření. Poslední část práce je zaměřena na aplikaci on-line dotazníkového šetření. Kvalita metody je posouzena na základě sociologického výzkumu.