Činnost cestovních kanceláří z pohledu daně z přidané hodnoty - Lischková, Lenka; Svátková, Slavomíra, 1957-; Jelínek, Michal; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2009)
Tématem diplomové práce je posouzení činnosti cestovní kanceláře z pohledu daně z přidané hodnoty. Práce je zaměřena na charakteristiku a použití zvláštního režimu DPH pro cestovní služby nejen v tuzemsku, ale i na evropské úrovni, s důrazem na zhodnocení výhod a nevýhod zvláštního režimu zdanění. Práce je členěna do tří kapitol. V první kapitole je provedena analýza současné právní úpravy zvláštního režimu pro cestovní službu v České republice. Za pomoci ilustrativních příkladů je připraven podklad pro provedení srovnání s následnými úpravami na úrovni Evropské unie a ve vybraných státech EU. Druhá kapitola je věnována problematice zdanění cestovních služeb z pohledu evropské směrnice a požadavků Komise ES. Zároveň je v druhé kapitole popsán systém zdanění cestovních služeb v Irsku, které je představitelem odlišného zdaňování služeb tohoto charakteru. Cíle diplomové práce, kterým je zhodnocení používání zvláštního režimu ve vybraných členských státech Evropské unie, je dosaženo ve třetí kapitole. Pomocí komparace je dokázáno, že je možné získat konkurenční výhodu při poskytování služeb a to v závislosti na místě usazení poskytovatele cestovních služeb a tedy na právních předpisech, kterými se poskytovatel služeb řídí. Získání konkurenční výhody může být důvodem daňově optimalizovat činnost poskytovatele cestovních služeb.
Vedoucí práce: Slavomíra Svátková
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2009
Rok obhajoby 2009
Keywords: zdanění a daňová politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses