Japonsko a nový regionalismus - Vašová, Martina (2009)
Japonsko je jednou z nejvyspělejších a nejsilnějších zemí světa. Je členem mnoha mezinárodních organizací a vystupuje čím dál aktivněji i v rámci regionálních uskupení. Cílem této bakalářské práce je zmapovat vývoj postoje Japonska k regionalismu na základě analýzy jeho zahraniční politiky a ekonomických vztahů. V první kapitole jsou vysvětleny základní pojmy a teoretická východiska regionalismu a nastíněn vývoj regionalismu v Asii. Druhá kapitola se věnuje Japonsku v etapě tzv. starého regionalismu, tedy zhruba do konce 80. let 20. století. Soustředí se na poválečný vývoj Japonska a konsolidaci vztahů s jeho sousedy v regionu. Třetí kapitola popisuje přístup Japonska k regionálním integracím v etapě tzv. nového regionalismu. Vysvětluje příčiny, které vedly k většímu zapojení Japonska do regionálních integrací, a věnuje se vztahům Japonska s několika vybranými partnery.